… Vancouver – Houston – traitul prin comparatie

17apr.17

V.3

… dupa cum bine zicea Rousseautraim prin comparatie. [Nota: Pentru necunoscatori, Rousseau s-ar incadra perfect in categoria indicata de catre bunica profesorului meu de fizica din liceu (sic) – Jivoiu, Dumnezeu sa-l ierte – care mi-a spus ceva de genul: „Fumurescu, bunica mea avea o vorba: Unde-i minte multa, e si prostie cu caru‘” 🙂 ] Potrivit lui Rousseau, omul modern e depresiv pentru ca, simplu spus, nu se poate abtine sa nu se compare: ala e mai inalt, mai destept, mai frumos, alalalt are mai multi bani, o casa mai mare, celalalt canta mai bine la pian, e ziarist mai bun, doctor mai bun, face mai bine filosofie politica, bea mai multa bere, s.a.m.d.

V.2

V-ati prins, pitici 🙂 .

V.23

Asta, omul modern, potrivit lui Rousseau, e „omul impartit impotriva siesi insusi” – „cand se gandeste la altii, se gandeste la sine, iar cand se gandeste la sine, se gandeste, de fapt, la altii.” Mai pe romaneste: Cand ma gandesc la altii, ma gandesc, de fapt, la cum ma compar „eu” cu acei „altii„; cand merg pe strada ma gandesc daca sunt mai aratos, mai bine imbracat, mai deluatinseama; cand sunt la scoala, ma gandesc daca „ala” sau „aia” e mai destept(ata), inalt(a), frumo(a)s(a), etc. Nu la ei ma gandesc, ci la mine. Invers, cand ma gandesc la „mine„, ma gandesc, de fapt, la „altii„: sunt oare eu mai de invidiat?

V.6

Or, din aceasta perspectiva, n-ai cum decat sa pierzi: intotdeauna, fara greseala, se va gasi un om care sa cante mai bine la pian, care sa joace mai bine fotbal, care sa fi citit mai mult decat tine, sa fie mai tanar, sa fie mai bun(a) decat tine intr-un fel sau altul. Pierzi. Depresia vine de la sine.

Ca ploaia.

V.21

Ca tot veni vorba, cand, plecat din Houston, ajungi la Vancouver, Canada (British Columbia, ca sa fim mai exacti), te poate intampina o ploaie din aia, mocaneasca, daca n-ar fi si la oras, la Cluj, toamna. Atata doar ca acum, la Vancouver, e primavara, si ciresii infloresc pe unde nu te astepti, printre zgarie-nori.

V.19

Prin comparatie, la Houston e cald si bine. Acum. Deocamdata. Adicatelea, inca nu e foarte cald si nici foarte umed, poti manca in duminica de Paste afara. La Vancouver nu poti decat cel mult sa-ti faci niste poze pe-afara. De mancat pe vreo terasa, nu-ti vine.

V.10

Mancarea, insa, e buna – europenish style. Gasesti din asta si-n Houston, dar in Vancouver e la tot pasul. Scumpa, din perspectiva americanului, doar usurel mai piparata din perspectiva europeanului.

V.12

Vancouver e un oras nou (a explodat, practic, dupa 1914 si construirea Canalului Panama), dar a fost re-gandit (la propriu), in ultimii vreo 50 de ani. Prin comparatie, Houston-ul a fost construit in stilul texan, heirupist, nu vrem noi nici un plan, fiecare cu al sau cal, a sa pusca, si a sa nevasta, asa ca a iesit o harababura uriasa. De vreo zece ani, houstonienilor le-a venit mintea de pe urma la cap 🙂 S-au apucat sa „planifice”, sa incerce sa-i dea orasului o identitate, un cap si-o coada.

V.15

Prin comparatie, Vancouver e frumos si scump. Houston e ieftin si urat.

V.35

Vancouver are „rainforest”. Houston are doar uragane si seceta.

V.5

Vancouver are o admiratie nedisimulata, dar nu mai putin complezenta, fata de nativii americani (vezi totemurile). Pe partea asta, Houston-ul se preface ceva mai putin.

V.18

La Vancouver, poti merge la ski jumatate din an. La Houston, poti merge la scalda in ocean tot o jumatate de an.

V.25

Tanda pe manda, prin comparatie, prefer sa vizitez Vancouver-ul si sa locuiesc in Houston, Texas. Vorba ceea: Iar in ziua a opta, Dumnezeu a creat Texasul 🙂

V.9

 

 3 Responses to “… Vancouver – Houston – traitul prin comparatie”

 1. 1 Floarea din gradina

  La mine(noi) ar fi invers! Ce drum aveati prin Vancouver, turism stiintific?
  Cristos a inviat!

  • 2 fumurescu

   Adevarat a inviat! Da, Western Political Science Association Annual Conference 🙂

 2. În emisfera nordică, clima de pe coastele continentale vestice e îndulcită de curenți calzi*. Asta micșorează distanța dintre extremele termice. Cam ca pe coasta vestică a Europei. Astfel, legătura cauzală în rainforest se inversează. E pădure pentru că plouă.

  –––––––
  * Dacă Pămîntul s-ar fi rotit invers, la Voncouver, anomalia climatică ar fi fost ca cea a coastelor Peru, Chile, Namibia etc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: