… Magarilor!

08apr.15

… duminica trecuta, de Florii, am fost la o biserica antiohiana din Houston in care nu mai pusesem niciodata piciorul. Marturisesc, am fost surprins placut din mai multe puncte de vedere, dar mai cu seama de predica preotului. A fost o predica despre … magari. Da, da, nu glumesc catusi de putin ! Cei care stiu engleza, pot aprecia si mai bine indrazneala: in engleza, „ass” inseamna deopotriva magar si … cur :)) Ce-i drept, parintele a rostit cuvantul pe litere A S S, cum faci cand nu vrei sa inteleaga copiii mici ce spui, dupa care a apelat la varianta „donkey” care inseamna tot magar, dar nimic altceva.

A inceput prin a ne spune ca asa-numita Intrare Mare (cu painea si vinul inainte de a fi transformate in Trupul si Sangele lui Hristos) a fost initial o procesiune necesara – se tineau intr-o incapere separata de altar si uneori chiar de biserica. Ulterior, procesiunea s-a pastrat, dar a ajuns sa simbolizeze intrarea Domnului in Ierusalim – pregatirea pentru sacrificiu si Inviere. Zice parintele:

Cand m-am facut preot, sora mea m-a intrebat: Pai daca asta e intrarea Domnului in Ierusalim, iar Iisus a intrat in oras calare pe un magar si tu esti cel care-L porti, tu ce esti? Am stat si m-am gandit. In cele din urma am fost nevoit sa admit ca da, eu eram (si sunt) … magarul. Iar dumneavoatra ascultati acum … un magar. Stiu ca se spune <nu fi magar> (<don’t be an ass>), dar eu va indemn astazi opusul: Fiti magari! Dar nu orice fel de magari – ci magarul care l-a carat pe Domnul in Ierusalim. Nici Iisus n-a cerut orice magar, ci l-a indicat precis – magarul cu pricina era parte din palnul divin. Si-atunci, daca Domnul ne cara pe noi, nu se cuvine sa-l caram si noi pe el?

icoana-florii

N-o sa va reproduc acum intreaga predica – a durat catre un sfert de ora. Dar ati prins ideea: Uneori e bine sa fii si magar. Daca stii ce fel de magar sa fii.

Mi-am exprimat in repetate randuri admiratia (si chiar invidia) pentru preotii, episcopii, etc capabili sa scrie o predica sau o pastorala originala, mai cu seama cu ocazia sarbatorilor majore – Craciun, Paste, s.a.m.d.. Dupa atatia amar de ani si atatea sute de mii de predici, ce se mai poate spune nou? Ei bine, uite ca se poate.

Cum scrie pe masina unui drept-credincios din Bloomington: Ortodoxia – surprinzator de proaspata/racoritoare (refreshing) dupa doua mii de ani! 🙂

Reclame


One Response to “… Magarilor!”

  1. Deci hai să fim măgarii, măgarii lui Isus …!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: