… Magarilor!

08apr.15

… duminica trecuta, de Florii, am fost la o biserica antiohiana din Houston in care nu mai pusesem niciodata piciorul. Marturisesc, am fost surprins placut din mai multe puncte de vedere, dar mai cu seama de predica preotului. A fost o predica despre … magari. Da, da, nu glumesc catusi de putin ! Cei care stiu engleza, pot aprecia si mai bine indrazneala: in engleza, „ass” inseamna deopotriva magar si … cur :)) Ce-i drept, parintele a rostit cuvantul pe litere A S S, cum faci cand nu vrei sa inteleaga copiii mici ce spui, dupa care a apelat la varianta „donkey” care inseamna tot magar, dar nimic altceva.

A inceput prin a ne spune ca asa-numita Intrare Mare (cu painea si vinul inainte de a fi transformate in Trupul si Sangele lui Hristos) a fost initial o procesiune necesara – se tineau intr-o incapere separata de altar si uneori chiar de biserica. Ulterior, procesiunea s-a pastrat, dar a ajuns sa simbolizeze intrarea Domnului in Ierusalim – pregatirea pentru sacrificiu si Inviere. Zice parintele:

Cand m-am facut preot, sora mea m-a intrebat: Pai daca asta e intrarea Domnului in Ierusalim, iar Iisus a intrat in oras calare pe un magar si tu esti cel care-L porti, tu ce esti? Am stat si m-am gandit. In cele din urma am fost nevoit sa admit ca da, eu eram (si sunt) … magarul. Iar dumneavoatra ascultati acum … un magar. Stiu ca se spune <nu fi magar> (<don’t be an ass>), dar eu va indemn astazi opusul: Fiti magari! Dar nu orice fel de magari – ci magarul care l-a carat pe Domnul in Ierusalim. Nici Iisus n-a cerut orice magar, ci l-a indicat precis – magarul cu pricina era parte din palnul divin. Si-atunci, daca Domnul ne cara pe noi, nu se cuvine sa-l caram si noi pe el?

icoana-florii

N-o sa va reproduc acum intreaga predica – a durat catre un sfert de ora. Dar ati prins ideea: Uneori e bine sa fii si magar. Daca stii ce fel de magar sa fii.

Mi-am exprimat in repetate randuri admiratia (si chiar invidia) pentru preotii, episcopii, etc capabili sa scrie o predica sau o pastorala originala, mai cu seama cu ocazia sarbatorilor majore – Craciun, Paste, s.a.m.d.. Dupa atatia amar de ani si atatea sute de mii de predici, ce se mai poate spune nou? Ei bine, uite ca se poate.

Cum scrie pe masina unui drept-credincios din Bloomington: Ortodoxia – surprinzator de proaspata/racoritoare (refreshing) dupa doua mii de ani! 🙂One Response to “… Magarilor!”

  1. Deci hai să fim măgarii, măgarii lui Isus …!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: