… de unde si pana unde „Good Friday”/Vinerea Buna?

04apr.15

… pentru ca astazi am ramas cu mai multe proiecte de rezolvat in aer. La telefoane nu raspundea nimeni, nici la emailuri, liceele erau inchise, text-messages ramaneau fara raspuns, s.a.m.d.. Pana am realizat ca e Vinerea Mare – the Good Friday, cum i se zice pe-aici. Trebuie c-am avut ghinion (sau noroc? 🙂 ) si-am dat peste cei mai drept-credinciosi catolici si protestanti din Statele Unite. Pana si evreii ortodocsi se mai indura de Sabat si chiar de Pastele lor sa aprinda un aragaz si sa raspunda la un telefon. Astia, nimic!

Paralizase orice activitate. Parca si de Craciun – care aici e sarbatoarea cea mai importanta a anului, nu Pastele – mai miscau lucrurile. Nu si astazi.

Si uite-asa, din gand in gand, ca tot nu prea aveam ce face, am ajuns sa ma intreb (marturisesc rusinat, pentru prima oara, dupa atatia ani): De ce i-or fi zicand the Good Friday (Vinerea Buna)? Noi ii zicem Vinerea Mare, a Patimilor, Vinerea Neagra, etc, francezii ii zic le Vendredi Saint, Vinerea Sfanta – asta pot intelege. Dar Vinerea Buna? Ce e „bun” la ziua in care a fost rastignit Hristos si a murit pe Cruce? Hai sa zicem, de dragul argumentului, ca daca nu murea, nu avea cum sa Invie, „cu moartea pre moarte calcand”. Dar sa sustii, pornind de aici, ca Patimile, Rastignirea si Moartea au fost „bune”, mi s-ar parea puuutintel cam mult. La urma urmei, nici Lui nu i-a facut o deosebita placere, ca sa spun asa. Sudoarea de sange din gradina Ghetsimani, „Tata, daca se poate, ia paharul acesta de la Mine” si, mai cu seama, sfasietorul „Eli, Eli, lama sabachthani?” (Doamne, Dumnezeule, de ce M-ai parasit?) ne arata ca nici Iisus Insusi nu s-a bucurat cu asupra de masura, desi stia foarte bine ce urmeaza.

N-o mai lungesc. Am inceput sa caut o explicatie. Aparent, exista doua teorii: (1) Good in acest context vine din engleza veche in care mai era folosit si ca „holy” (sfant); (2) e o deformare a „God Friday” (Vinerea Domnului/ a lui Dumnezeu). Dictionarul Oxford merge pe prima varianta, dar nimeni nu pare sigur 100%.

Oricum, ca american, mi se pare putin stanjenitor ca toata lumea foloseste cu nonsalanta „the Good Friday” si nimeni nu se opreste pentru o clipa sa se intrebe: „bai, despre ce vorbim noi aici?” Cate bordeie, atatea obiceiuri, presupun.



No Responses Yet to “… de unde si pana unde „Good Friday”/Vinerea Buna?”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: