… cat se pleaca, cand se pleaca? (intermezzo)
10aug.13
Motto (1): Rondel de l’adieu (par Edmond Haracourt)
- Partir, c’est mourir un peu,
- C’est mourir à ce qu’on aime :
- On laisse un peu de soi-même
- En toute heure et dans tout lieu.
- C’est toujours le deuil d’un vœu,
- Le dernier vers d’un poème ;
- Partir, c’est mourir un peu.
- Et l’on part, et c’est un jeu,
- Et jusqu’à l’adieu suprême
- C’est son âme que l’on sème,
- Que l’on sème à chaque adieu…
- Partir, c’est mourir un peu.
- Motto (2): “The French have a phrase for it. The bastards have a phrase for everything and they are always right. To say goodbye is to die a little.” (by Raymond Chandler)
- … nu mai imi ramane decat sa sper ca Chandler, ca si francezii, n-are intotdeauna dreptate – altminteri, la de cate ori „am plecat”, as fi murit de multisor, putin cate putin. Pentru ca, daca stau sa ma gandesc, cam asta am facut toata viata – am plecat tot timpul de undeva,
- Locuirile sunt cel mai bun si mai la indemana exemplu (pentru ca, va reamintesc, apud Holederlin, „in chip poetic locuieste omul pe acest pamant” – si nemtii astia au o vorba pentru fiecare lucru :)):
- – de la Brad, am plecat la Cluj. Acolo am schimbat trei camine (patru, depinde cum numaram) si trei apartamente. Rastimp, am plecat la Nisa pentru un an (nu numar nimic ce e sub un an).
- – pe urma, vreo patru ani, am facut naveta Romania – SUA (Illinois, New Mexico).
- – pe urma, am venit in America. In Missouri. Ne-am mutat de trei ori si-acolo. Vorba ceea, Alte glasuri, alte incaperi
- – Si mai pe urma, ne-am mutat in Indiana.
- – Doi ani am stat in New Orleans.
- – Acum plec la New Haven, in Connecticut, pentru un an. Sau doi?
- Tot plec. De la un continent la altul, de la o limba la alta, de la o scriitura la alta. De la teatru la jurnalistica, de la medicina la filosofie (politica), de ici, colo. Iar asta nu e decat varful aisbergului (ati prins, totusi, nadajduiesc, ideea).
- Si-acum din doua, una: fie francezii, cum zice Chandler, au dreptate – si-atunci se cheama ca sunt usurel mort, dar nu-mi dau seama, i.e., sunt un soi de zombi existential :); fie nu au dreptate decat daca te uiti la plecari dintr-un unghi anume (ca oameni sunt si ei, francezii, credeti-ma).
- Subiectiv cum sunt, prefer varianta a doua: de plecat, nu se pleaca niciodata – sau, oricum, nu de tot. Pen’ ca-nainte de francezi, au fost romanii (cu „a” de la „alb”): Omnia mea mecum porto, i.e., toate ale mele le port cu mine: si Bradul, cu Parcul Mare si Parcul Mic, Orasul Vechi si Orasul Nou, si Targul de la Gaina, si pesterile, si minele parasite prin care haladuiam, adolescent fiind, de unul singur; dar si Clujul in care umblam cu castane fierbinti in buzunar iarna, iar intr-o toamna am trecut, fara sa grabesc sau sa incetinesc pasul, printr-o ploaie de castane pe Aleea Mare si, miraculos, nici una nu m-a atins; si Nisa, nu cand o vezi ca turist, ci atunci cand incepi sa te plictisesti de ea, si treci de la la lux la mizerie si inapoi cu un zambet pe fata; si America, de la apusurile de soare la Los Alamos, la raurile din Midwest pe care te tarasti cu o canoe, la New York si sequoia, si Death Valley si Sierra Nevada; si ziarele, si universitatile, si orasele, si prietenii, si femeile. Toti si toate
- Omnia mea mecum porto.
- Toate sunt ale mele – intr-un fel.
- In ce fel? Ei, aici e-aici. Asta e, ca sa zicem asa, cuiul lui Pepelea – cat pleci, de fapt, cand pleci? Odinioara – mai tine minte cineva? – obisnuiam sa smulgem petalele margaretelor: Ma iubeste? Nu ma iubeste? Mult? Putin? Deloc? Cu foc? Pentru plecari, inca, nu s-au inventat margarete asa ca, vorba lui Max Weber (ma obsedeaza omul asta), fiecare trebuie sa-si dea singur raspunsul: CAT PLECI?
- Ei bine, la mine e simplu. Taran fiind, redneck (daca preferati) fiind, trec prin problemele astea ca gasca prin apa. Adicatelea, nu plec. N-am plecat, de fapt, niciodata. Nici de la Brad, nici din limba romana. Nici de la piesele de teatru, nici din New Orleans. S.a.m.d.
- Eu nu plec. Niciodata, nicaieri. Nici macar cand sunt in jungla Amazonului sau la Yale. Nu plec.
- Asa ca nu mor cate putin. Cand va fi fiind sa mor, mor deodata! 🙂
- Daca nu ma credeti pe mine, intrebati-l pe Parmenides 🙂
- PS Nu, n-am uitat de partea a doua (cea mai cu picioarele pe pamant, la „de ce (nu) se scrie?„). Cum ziceam in titlu, asta a foat doar un intermezzo. Necesar, as zice, macar ca exemplificare. Asta daca n-as fi subiectiv.
Filed under: Uncategorized | 3 Comments
Cat te lasa amintirile, atat se pleaca…sau, cat ti-e sufletul de mare, sa cuprinda tot si mintea de instruita sa rabde tot, in tacere. Cand pleci neplecand e nevoie de instructie… militarie mentala. Trebuie sa-nchizi usa la garnizoana, sa nu evadeze detinutul. Altfel, fuge intorcandu-se in amintiri si moare putin sau chiar de tot . Cand pleci, cat fugi…? Sau, cat fugi cand nu pleci ? 🙂
@ Violeta Pirvu – Ati prins ideea 🙂
The more I take the more I give
The more I die the more I live.
– Bob Dylan