…cat de usor se manipuleaza presa?

23apr.09

…raspuns: foarte usor. Studiu de caz, ultimul sondaj de opinie realizat de catre BCS.

BCS a realizat un sondaj la comanda firmei americane de consultanţă Marsh Copsey +Associates, în cadrul căreia activează, în calitate de director pentru Europa, fiul fostului ministru ţărănist anchetat în dosarul „Palincă şi caltaboş“.

Partea cu fiul lui Muresan mi se pare mai putin interesanta. Interesant mi se pare faptul ca firma a introdus in chestionar intrebari precum „in ce credeti ca se va reincarna Basescu?”, „va ajunge Basescu in rai sau in iad”, s.a.m.d. Pentru orice om cu scaun la cap intrebarile sunt nu doar inutile ci de-a dreptul aberante. Siatunci: De ce? Simplu. O recunoaste cinstit directorul BCS.

Bruno Ştefan a recunoscut că a făcut legătura cu filiala PNL Sibiu şi spune că firma americană încearcă acum să intre mai puternic pe piaţa românească, iar acest sondaj îi ajută să-şi prezinte oferte către mai multe partide.

Americanii nu reusisera pana acum decat un contract amarat pentru alegerile locale cu PNL Sibiu, asa ca aveau nevoie de mai multa vizibilitate. De aici si intrebarile astea absolut idioate, dar sigur preluabile de o presa tampa, dornica de orice poate sa vanda. Ca intrebarile si-au atins tinta nu mai incape indoiala. Toate cotidienele au preluat tema „reincarnarii” (imi imaginez ca si televiziunile). Reclama gratis mama soacra, vizibilitate maxima cu efort minim. Triste mass media.5 Responses to “…cat de usor se manipuleaza presa?”

 1. 1 calinhera

  Zici: „Toate cotidienele au preluat tema reincarnarii”. Eu n-am gasit asta nici în Evz, nici în Adevărul. Dar poate nu m-am uitat eu bine. Faza e că sondajele lui Bruno sunt primite cu amuzament, în cel mai bun caz, de ziaristii cu oase cât de cât bătrâne. Rareori sunt însă citate. Nu neg că presa e destul de usor manipulabilă, dar sper, totusi, că n-a fost cazul aici.

 2. Presa nu se manipuleaza, ci este manipulata. Si la randul ei manipuleaza populatia cititoare. Nu trebuie generalizata insa manipularea asta, sau guripularea, tot aia e.

 3. 3 fumurescu

  @ calin hera – parca si in EvZ era o stire pe tema asta (desi m-am uitat acum si n-am mai gasit-o:) Dar Ziua, Cotidianul si Gardianul au avut-o cu siguranta. Adevarul nu l-am verificat. Sper ca ziaristii nu le iau in serios (nu pe astea cu „reincarnarea”, cel putin) dar asta nu inseamna ca nu le acorda spatiu, pe principiul „daca n-o facem noi, o face concurenta”… Rezultatul e acelasi.

 4. 4 C.

  , în cadrul căreia activează, în calitate de director pentru Europa, fiul fostului ministru ţărănist anchetat în dosarul „Palincă şi caltaboş“.

  si asta ce e? nu manipulare? ce cauta, asa, en passant, remarca asta in text, fara nici o legatura cu „tema”? sau, aaa, o fi, totusi, vreo legatura?
  q.e.d.

  si in legatura cu „manipularea presei”: Presa e manipulata/manipulabila? Da, daca presa e facuta dupa ureche! Din pacate cam asta e situatia, chiar si acolo unde exista „sisteme” (un lant editorial, cat de cat, articulat) acestea sunt, in general, subrede. Oamenii sunt slabi (mediocru e inca bine!) iar sefii lor sunt ori plictisiti, ori supraincarcati, ori – si ei – niste mediocrii.
  Cand ii auzi pe ziaristii de azi autodescriindu-se ca pe niste famelici abuzati de patroni si de sefi („patronul se lafaie in bani” – scria unul, pe blog, te doare capul!), cand isi deplang confratii care, la randul lor, se plng ca „le merge prost” si ii pizmuiesc pe cei care nu se plang, in timp ce cunostintele lor despre lucruri si viata sunt preluate second hand de la aceiasi tovarasi de suferinta, ce mai vrei?
  BTW ce parere ai despre subventionarea si legiferarea presei?

 5. 5 fumurescu

  @C. – ultima parte, cu vaicarelile ziaristilor, n-am prea inteles cum se leaga (unele dintre ele sunt intemeiate, as zice). Despre subventionarea presei am scris de multisor – pe blogul celalalt – o abordare poetica, El Zorab:) (frumoasa poezie, ca veni vorba, si-acum ma emotionez cand o citesc).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: