… servesc Patria! Chemati Protectia Copilului!

30mart.23

… pentru ca asa trebuia sa raspunda soldatul roman cand i se intampla sa fie laudat de catre vreun ofiter pentru oarescare fapte “de vitejie”: “Servesc Patria!” Folosesc “vitejia” intre ghilimele, pentru ca, pe vremea lui Ceausescu, trageam cu gloante oarbe:  la saptesprezece ani am tras cu Kalasnikovul, cu PSL-ul, cu mitraliera de 14, cu TT-ul, cu AG-ul si ce se mai gasea prin ograda unitatii din Zalau. De la infanterie am fost trecut la “operatiuni speciale” (parca asa le zicea – ni s-a spus ca suntem “trupe de commando”), dar toamna culegeam porumb pe langa Satu Mare, ceea ce, simteam de pe-atunci, nu ma califica automat la statutul de Mihai Viteazul. Am crescut, in schimb, cu povesti de vitejie, de la Harap Alb la Ahile, si de la Ioan Voda cel Cumplit la Ecaterina Teodoroiu. Ma visam sarind din transee strigand, “Inainte, baieti! Sunteti cu mine!” Iar, in somn, “baietii” ma urmau. Aveti a ma ierta, asadar, daca intampin dificultati insurmontabile, incercand sa mi-i imaginez pe alde Nicolae Ciuca sau Lucian Bode trecand prin foc, prin fum si mii de baionete, intru apararea patriei si a democratiei, ba chiar insufletind, prin curajul personal, armate intregi. Nu stiu cum se face, dar oamenii, astia, lipsiti pana si de curajul de a-si da demisia, ajung in pozitii de conducere, ba ne mai si explica si de ce merita.

De ce merita? De ce merita oamenii astia pensii speciale de la 45 sau 50 de ani? Pentru ca si-au facut, daca si-au facut, meseria! Meseria, nu datoria! Datoria de roman si-ar face-o voluntarii care s-ar duce sa-si apere tara. Datoria de roman si-o fac cei care isi fac studiile pe cinstite. Meseria de militar si-o fac aia care-s platiti pentru asta! Aud, in aceste zile, cum s-ar depopula armata romana fara pensiile speciale! Pe coridoarele Parlamentului se striga: “Daca va iubiti tara, nu va atingeti de pensile militarilor, ca n-o sa mai aiba cine sa bage obuzul pe teava!” Pardon? Toti acesti viteji striga in gura mare ca sunt gata sa-si sacrifice vietile nu pentru patrie ci pentru … pensia speciala? O si vad, cu ochii mintii, pe Ecaterina Teodoroiu strigand din transee, “Dupa mine, baieti, dar numai daca ne dau astia pensii speciale! Altminteri, la loc comanda!” Magistratul nu ar mai fi dispus sa serveasca Justitia daca nu are pensie speciala? Pai de ce sa ne oprim aici? Profesorul sa fie platit daca merge la ore, chirurgul daca opereaza, electricianul daca iti schimba becul si ciobanul daca paste oile! Pana la 45 de ani – dupa care sa iasa la pensie, ca sa se poata re-angaja la stat!

Astia ne sunt eroii de astazi? Niste plagiatori si niste fameni? Furtul sub 50,000 de euro nu e infractiune? Astia isi iubesc tara? Si nu ne e noua rusine de nerusinarea lor? Cum sa-mi cresc nepotii (copii-s deja adulti si inca mai puteau sa viseze)? Cum sa-i motivez? Daca tragi tare, bunicule, vei ajunge ca … Ciuca? Ca … Bode? Nu credeti c-ar fi un abuz? Ca i-as traumuatiza? C-ar visa urat noaptea? Ar trebui, fara gluma, sa se sesizeze, din oficiu, Protectia Copilului cand oameni din astia apar la televizor inainte de miezul noptii! Sau macar sa ne avertizeze pe burtiera: Urmeaza imagini cu un puternic impact emotional!

P.S. Imi cer scuze colegilor de arme – n-am apucat sa le cer permisiunea de-a le publica fotografia din tinerete, dar nadajduiesc sa ma ierte (medici amandoi). (Neamtu Tiganu e de vina!:))

NOTA: Textul a aparut si pe http://www.contributors.ro2 Responses to “… servesc Patria! Chemati Protectia Copilului!”

 1. 1 MISI

  Super. Super. Super.
  Il trimit purtătorului de cuvânt al p.m. Să se bucure și el. Că are o viață cam anostă.

  Dar nu mai intră nimeni pe aici?
  De ce pe Contributors ai 49 de comentarii și aici niciunul?
  Îmi permit să copiez o postare de acolo, din multele care mi-au plăcut:
  Bătrânul 31/03/2023 At 7:09
  Mulțumesc domnule Fumurescu, mi-ai făcut o zi faină. Nu te bănuiam ”de OM cu atât umor”. Mai ”bagă și din astea”, cred că sunt bune pentru un oarece echilibru – la frunte (înțelege-mă și pe mine, am multe riduri). Cu respect și distanță regulamentară, un fost sergent.

 2. 2 fumurescu

  Servesc patria! 🙂 Pai asta e „blog de casa” …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: