… Astia vor sa ne fure si mortii!

19dec.17

… cand am auzit ca presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a declarat c-ar fi posibila organizarea unui referendum, anul viitor, pentru trecerea Romaniei la monarhie, eventual dimpreuna cu referendumul “pentru familie”, m-au trecut fiorii. Primul gand care mi-a venit a fost “astia nu se mai multumesc cu banii. Astia vor sa ne fure si familia si mortii!

Si vor.

Astia ne fura pe fata, iar acum vor sa schimbe legile justitiei in asa fel incat sa nu mai poata fi trasi la raspundere.  In Cartea a Doua a Republicii lui Platon, pentru a  lamuri ce e la urma urmei, urma care scapa turma (sic!), Justitia, Glaucon il provoaca pe Socrate cu povestea “inelului lui Gygas”. Pentru necunoscatori: un cioban gaseste, din intamplare, un inel care, rasucit, il face invizibil. Zice Platon, prin gura lui Glaucon (fratele sau):

“…când întorcea piatra înăuntru, devenea nevăzut, când o întorcea în afară – vizibil. Băgând de seamă aceasta, orândui să fie printre solii trimişi la rege şi, ajungând acolo, îl înşelă cu regina. Apoi, împreună cu ea, îi pregăti regelui uciderea şi îi luă astfel domnia.

Aşadar, dacă ar exista două astfel de inele şi dacă pe primul l-ar avea omul drept şi pe celălalt omul nedrept, se poate crede că nimeni nu s-ar dovedi în asemenea măsură stană de piatră, încât să se ţină de calea dreptăţii şi să aibă tăria de a se înfrâna de la bunul altuia fără să se atingă de el, atunci când îi este îngăduit şi să ia din piaţă, nevăzut, orice ar voi, sau, intrând în case, să se împreuneze cu orice femeie ar vrea, să ucidă sau să elibereze din lanţuri pe oricine ar dori, putând face şi alte asemenea lucruri, precum  un zeu printre oameni.”

Alte vremuri!

In ziua de azi, ciobanii nu mai au nevoie de ploi mari si nici de cutremure pentru a gasi inelul in vreo pestera, inlauntrul careia e statuia unui cal, inlauntrul caruia e un mort, cu inelul pe deget. [Nota: Cine are urechi de auzit, sa auda. Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga.] Astia isi construiesc inelul lui Gygas singuri, in vazul lumii, prin Parlament! La lumina camerelor de filmat, Justitia dispare precum tancul lui David Copperfield (pentru cunoscatori).

Dar banii sunt, totusi, bani. Au si ei rolul lor, deloc de neglijat, ca saracia e un test caruia ii pot face fata doar o mana de oameni. La scara mare, saracia e distructiva pentru sufletul unui popor. Asa e. Si totusi, saracia nu implica automat pierderea sufletului. Daca ti se fura banii – ca om sau ca popor – nu inseamna ca automat ti-ai pierdut viitorul.

Cu simbolurile, insa, e o cu totul toului alta poveste. Cum bine observa Chantal Delsol, noi, oamenii, suntem creaturi care ne hranim cu simboluri, Nu cu paine traim ca oameni, ci cu intelesul painii.

Cand ti se fura intelesurile, ti se fura sufletul – si ca om, si ca popor.

Or PSD asta incearca sa faca zilele acestea.

Cred ca poporul poate fi intrebat cu privire la lucrul asta. Nu e un lucru rau, tinand cont de faptul ca tarile care au monarhii sunt tari dezvoltate. Este un proiect de viitor, la care si politicienii impreuna cu presedintele si cu foarte multi factori trebuie sa se aseze la masa sa discute. Nu e un proiect totusi care sa il vanturam pe strada„, a declarat Badalau, la Parlament.

Lasam la o parte incoerenta logica a lui Badalau (“poporul trebuie intrebat”, dar “nu vanturam proiectul pe strada”). De la Badalau nici Dumnezeu nu cere. Perversiunea, insa, e evidenta pentru orice om de bun simt. Prin vocea lui Badalau, PSD incearca sa ne fure mortii. In acest caz, moartea Regelui Mihai. In The Political Lives of Dead Bodies (Vietile Politice ale Cadavrelor) Katherine Verdery analizeaza cum, in Europa de Est, in timpul si dupa caderea comunismului, cadavrele au fost – si ramas – obiectele manipularii politice. [Nota: Intre noi fie vorba, se aplica la fel si pentru Europa de Vest si pentru restul lumii, dar asta ar fi o cu totul alta discutie.]

“Poporul”, a constatat Badalau, s-a emotionat. “Poporul” s-a intristat la moartea Regelui. “Poporul” a strigat, din rarunchi, “Monarhia salveaza Romania!” Sa-i dam, asadar poporului ce vrea – sa fie prostit.

Pentru ca poporul lui Badalau e precum fraierii care, fara macar sa realizeze, vor sa se lase pacaliti la alba-neagra. Stramosii nostri din ramura aia care nu era cu barza, varza si manzul au inventat un test simplu in administrarea justitiei: Cui prodest? Cui ii foloseste acum un referendum “pentru monarhie”? Si cui foloseste acum un referendum “pentru familie”? Cui ii foloseste acum terfelirea acestor simboluri de baza printr-un referendum national? Cui ii foloseste acum deplasarea atentiei de la ceea ce se intampla in Parlament la doua teme deopotriva stupid incitante si stupid polarizante? Cui ii foloseste ca infruntarea prezidentiala sa se transforme intr-o infruntare golita de sens pentru “monarhie” si “familie”? De ce nu pentru “barza” si manz”?

Raspunsul s-ar cuveni sa fie simplu: Asta are, asta n-are, asta e castigatoare.

Nu va faceti iluzii. Mortii sunt politici. De fapt, mortii sunt mult mai utili politici decat vii, pentru ca mortii nu mai pot protesta.

Noi, insa, nu suntem morti.

Nu sufleteste.

Nu inca.

NOTA: Textul a aparut initial pe http://www.contributors.roNo Responses Yet to “… Astia vor sa ne fure si mortii!”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: