… O say can you see, by the dawn’s early light

05iul.17

… acum vreo doua saptamani, fara sa spuna nimic, Andrei si Alec s-au apucat sa instaleze pe cosul casei steagul american. In curand il vom avea si pe cel romanesc, fluturand „umar la umar” – c-asa merg lucrurile (mai sunt niste tehnicalitati care trebuie rezolvate).

Flag.1

… in timpul asta, eu mi-am petrecut vreo zece ore pe zi, in ultimele zile, citind documetele epocii si scriind la o carte pe tema asta. Cred ca sunt mai american decat americanii 🙂 E fascinanta perioda. E istoria in mars, si – dupa toate studiile – nu stii cat a fost intelepciune practica – phronesis – si cat degetul lui Doamne-Doamne impingandu-i pe americani sa schimbe lumea.

… imnul a fost scris in timpul „raboiului uitat” cu Marea Britanie, din 1812, iar muzica – are si istoria ironiile ei – e „plagiata” de la The Anacreontic Song, un cantec al unui club … londonez! complicat de cantat pentru a verifica daca membrii clubului sunt prea beti sau nu.

Mai conteaza? Dupa cum spunea Machiavelli inca din secolul al XVI-lea, istoria e scrisa de invingatori. Vae victis! 🙂

Da, americanii sunt, fundamental, niste tarani smecheri. Sunt patrioti din nevoie. Pentru ca n-au istorie (ce-s 241 de ani la scara istoriei? Sparta a rezistat mai bine de 800, ca sa nu mai vorbim despre Imperiul Roman; nici cel Britanic nu s-a descurcat rau). Dar, tocmai pentru ca sunt, fundamental, tarani (rednecks), sunt fundamental cinstiti. Cam ca maramuresenii. Sau oltenii – „cin’ se ia cu mine bine, ii dau haina dupe mine/cin’ se ia cu mine rau/ sa-l fereasca Dumnezeu„. Sau motii. Nu vrei s-o vezi pe tanti Veta punandu-si „manurile-n cap”, frecandu-si baticu’ in sus si-n jos. E pericol. Nu vrei ca Uncle Sam sa „put your name on the top of the list„. Oamenii astia au reusit, cumva, sa ingenuncheze Imperiul Marii Britanii. Au fost, intr-un fel, mai englezi decat englezii.

Nu mi-e rusine ca sunt (si) american, dupa cum nu mi-e rusine ca sunt roman. (Toate masinile noastre au steagul Romaniei pe ele.)

Nu poti trai fara o identitate. Sau mai multe.

Important e sa stii cum sa le gestionezi.

Happy Fourth of July!No Responses Yet to “… O say can you see, by the dawn’s early light”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: