… fumurescu al batran

03dec.16

… pentru ca-ti dai seama ca esti cu adevarat batran atunci cand incepi sa primesti, la universitate, carti sau emailuri destinate fiicei tale.

Pana de curand am trait intr-o dulce nepasare. Norocul a facut sa am un nume de familie neobisnuit (desi, am aflat acum doi ani, in Branesti, satul tatalui meu, mai exista(u) vreo patru familii de Fumuresti – neinrudite). Poti confunda un Popescu Ion cu un Popescu Ioan, un Eugen Ionescu cu un Eugen Ionesco, s.a.m.d.. E mai greu sa confunzi un Fumurescu, cata vreme ne putem numara pe degete.

In America a fost si mai simplu, ca nu ma cheama nici Smith, nici Johnson. Aici, majoritatea lumii are nevoie de un al doilea prenume, din motive cat se poate de practice – pentru a fi mai greu de confundat (de aceea peste tot, si-n toate formularele, ti se cere macar initiala celui de-al doilea prenume; daca nu ai prenume, pana si formularele electronice ridica, intrebator, din sprancene). Da’ Fumurescu? Sa fim seriosi! Mai repede gasesti un Churchill in SUA decat un Fumurescu. Aproape ca n-are nevoie de prenume 🙂

Asta pana mai ieri. Pana mai ieri, n-am avut niciodata probleme in a-mi forma o adresa de email sau in a-mi cumpara un domeniu de web [NOTA: Daca n-ati observat inca, de-abia ce mi-am rezervat fumurescu.com] N-am avut niciodata nevoie de un ionel32@ceva.com, n-a fost nevoie sa-mi scornesc vreun fumi@aia.com, doar pentru ca fumurescu@aia.co era deja ocupat de altcineva. Nu. Toate „domeniile”, de-a lungul si de-a latul internetului erau si sunt in continuare valabile (nadajduiesc ca nu va dau idei).

Pana mai ieri am fost aproape imposibil de confundat cu vreun alt Fumurescu.

Pe urma, Ana a ajuns PhD student la aceeasi universitate (of Houston). [NOTA: Daca mai e nevoie de precizare – si, banuiesc, in Romania e – n-a fost vroba de niciun fel de trafic de influenta, pentru ca n-ai cum; s-a intamplat ca de aici a primit cea mai buna oferta si era si aproape de noi, astilalti fumuresti.] Ea e la Istorie, eu, la Stiinte Politice. In principiu, n-avem de-a face unul cu celalalt, chit ca ne mai intersectam, la rastimpuri, prin campus.

Toate bune si frumoase.

Primul semnal ca lucrurile incep sa scartaie a venit de la biblioteca. Am mers sa-mi revendic niste carti deja „comandate”, si m-am trezit in brate cu altele – ceva despre Revolutia Franceza. Dom’le, astea nu-s ale mele! Baiatul s-a mai uitat o data si si-a cerut scuze – era, ce-i drept, Fumurescu, dar nu Alin, ci Ana. Mai pe urma, m-am trezit cu o carte in cutia postala de la departament. Cartea era varata intr-un plic. Pe plic, era numele Anei si Departamentul de Istorie. Peste Departamentul de Istorie, cineva trasese o linie groasa si completase cu majuscule: Departamentul de Stiinte Politice. Omul crezuse ca, vigilent, surprinsese o adresa gresita. Doar unul e Fumurescu la University of Houston.

Gresit.

Cireasa de pe tort a venit dupa ce-am participat, intr-o comisie de masterat, alaturi de o profesora de-a Anei de la Istorie. Nimic neobisnuit pana ce, dupa sustinerea masteratului cu pricina, doamna cu pricina a informat-o pe Ana ca i-a cunoscut „sotul”. Fiind mai in varsta, ii putem acorda circumstante atenunate.

Pe urma, au inceput emailurile. La toate universitatile din State exista un sistem de-a forma adresele de email. (N-o dau aici pe asta de la Houston, chit ca nu e greu de aflat. V-o dau pe aia de la Yale, ca nu mai e in functiune – alin.fumurescu@yale.edu. La Indiana era afumures@indiana.edu – ati prins ideea.) Confuziile aici sunt usoare. Aici apar fumurescu2, etc – ca la aia cu Smith e nevoie de ceva inventivitate. In ultima saptamana, am primit vreo trei emailuri destinate Anei, de la o pro-decana altminteri foarte simpatica. Am informat-o de eroare, dar, deocamdata, vad ca o tine langa.

Nu mi-a mai ramas decat sa fac pe intermediarul – de la fumurescu al batran, la fumuresca a tanara 🙂

M-am resemnat cu bucurie. Vine-o vreme cand oamenii, ca si cocorii de pe Google … 🙂

Is.10

Ana cu Alec, la Constantinopol 🙂

 

 No Responses Yet to “… fumurescu al batran”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: