… fumurescu a la carte
Nota: Pentru necunoscatori, „a la carte” (scuze pentru absenta accentului pe ‘a’ – nu stiu cum sa-l pun) inseamna ca meniul e impartit pe „ingrediente” (sa zicem, gratar, cartofi si salata; fiecare are un pret; poti comanda doar gratarul, sau gratar si salata, etc.)
… pentru ca in sfarsit mi-au venit rezultatele de la GENOgraphic project, despre care va vorbisem prin ianuarie. Oameni seriosi: au zis ca intregul proces va dura 10 saptamani, 10 saptamani au fost. Asa ca acum stiu, in sfarsit, care imi sunt „ingredientele” genetice 🙂 Surprizele nu sunt majore, dar sunt.
Sa incepem cu inceputul. Daca oamenii (homo sapiens) au intre 1 si 3 procente de ADN de neanderthal, cu o medie de 2.1%, eu am doar 1.1%. O iau asta ca pe un compliment (sic). Se cheama ca am mai putine gene de „cu muschi, dar mai tampitel si mai lipsit de spirit artistic” (cum era omul de Neanderthal) decat media omenirii 🙂
Si-acum, iata si reteta pentru un fumurescu. Incepem cu asa numitul „deep ancestry” (strabunii din vechime – intre 1000 si 100,000 de ani inapoi). Pe linie materna, strabunii se determina prin mutatiile ADN-ului mitocondrial, transmis de la mama la fiica.
Acum vreo 180,000 de ani a existat o asa-numita „Eva Mitocondriala” (sic), strabuna tuturor femeilor din ziua de azi, undeva prin Africa. Eva a dat doua ramuri: L0 si L1’2’3’4’5’6. Fast forward mai bine de vreo 100,000 de ani. Apare mutatia L3, undeva prin estul Africii, acum vreo 65,000 de ani. Cica ramura L3 e importanta pentru ca femeile astea au fost primele care au luat-o spre nord, parasind Africa. (O iau si pe asta ca pe un compliment 🙂 ).
O nimica toata de cinci mii de ani mai tarziu (acum 60,000) se gaseau deja in peninsula Sinai, de unde s-au impartit din nou in mai multe grupuri (vezi harta). Strabunica mea, insa, s-a incapatanat sa mearga spre nord si, in cele din urma, a ales … Europa! Sa fie primit. Forma finala, pentru tipicari, J1C4.
Si-acum, linia paterna, determinata pe baza mutatiilor cromozomului Y. Istoria lui tata incepe ceva mai devreme. Nu acum 65,000 de ani, ca la mama, ci acum vreo 100,000, cand a avut loc prima mutatie in cromozomul Y al „Adamului genetic” – P 305. Si strabunul asta a luat-o spre Nord, iesind eventual din Africa (sar niste etape, sa nu va plictisesc.) Mai interesant e ca acum vreo 40-50,000 de ani, strabunii paterni s-au gasit blocati pe undeva prin Asia mica (vezi harta), blocati in sus si spre vest de o glaciatiune, iar in jos de desertul Sahara. Aia, sa zicem mai slabi de ingeri, au luat-o spre Asia, colonizand tot sudul Asiei si toate insulele pana in Australia.
Aia mai incapatanti, printre care si „strabunicul” isi vor fi zis, ca tot romanul, „a mai trecut o iarna grea, nu e nimic vom astepta, ca vine vara dupa ea„. „Aveti putintica rabdare!” Si-au avut vreo 20,000 de ani, pana ce-a venit Dezghetul. S-a dat liber la Europa, cum ar veni, iar „ai mei”,aia mai incapatanati, care s-au tinut locului, au luat-o repejor intr-acolo, prin Balcani, ca numai pe-aclo se topisera ghetarii, tot inainte, spre Atlantic (acolo ii asteptau oamenii de Neanderthal.). (La detaliile acestei ramuri cica se mai lucreaza inca.) Daca n-aveau rabdare, aveam acum ochii mai ingusti, sau pielea mai negricioasa, m-ar fi chemat Raj sau Chun-su. Pentru tipicari, ramura asta genetica e I-F3145.
Tanda pe manda, strabunii au ajuns in Romania venind din Balcani, strabunele mai de pe la nord, dupa ce-au ocolit pe sus Marea Neagra. Bine ca s-au intalnit. Sa fie intr-un ceas bun.
Si-acum, rezultatul! (E bazat pe ADN-ul din ultimele sase generatii dimpreuna cu ADN-ul de acum cateva mii de ani, dar sub 5,000.) Fumurescu a la carte. Alegeti ingredientele care va convin. Sunt toate gustoase si la un pret usor accesibil 🙂 Pofta buna!
33% Sudul Europei (Spania, sudul Frantei, Italia, Grecia), 32% Europa de Est, 23%! Asia Mica (adica fie turci, daca e dupa vreo 1300, fie greci sau romani, daca e de-acum vreo mie de ani). Si doar doua „condimente”: 6% Finlanda si Siberia (de Vest), si last but not least, 6% evreu (tot mi s-a spus ca am figura de evreu – iaca e ceva adevar in observatia asta :)). (For the record: Pe buna dreptate, europenii „de la Sud”, nu cei „de la Vest” sunt recunoscuti de catre Genoproject drept creatorii civilizatiei europene.) Surpriza majora ar fi (desi nu prea vad cum) ca prima populatie de referinta ar fi … bulgarii! (Comparati si dumneavoastra, sa vedeti daca seamana) si abia a doua, romanii.
Da, exista niste diferente (mai ales in proportia de sud-europeni) intre mine si media romanilor, da’ parca mai mari sunt cele dintre mine si media bulgarilor. In fine, asta e, cu asta defilam, n-o sa ne ascundem dupa degete.
Si-acum, pour la bonne bouche, iata si alte rezultate, pentru alte grupe de populatie (spre dezamagirea multora, probabil, dacii si romanii nu apar).
PS Imi cer scuze pentru calitatea imaginilor – le-am fotografiat, cum m-am priceput (si nu m-am prea), de pe ecranul latop-ului.
PPS Cu cat mai multi participa la acest proiect, cu atat mai precisa identificarea genetica. Asa ca, va rog, rugati-va la Mos Craciun sa va aduca si voua o trusa din asta! Sunt tot mai curios.
Filed under: Uncategorized | 4 Comments
Excelent, cum si unde se face acest tip de analiza?
… la https://genographic.nationalgeographic.com/
Iar aici raspunsuri la posibile intrebari:
https://genographic.nationalgeographic.com/faq/about-project/
Hard-copy poți face apăsînd simultan tastele Alt+Print Sreen, apoi, cu Ctrl+V într-un editor de imagini. Decupezi ce ai nevoie și salvezi poza.
Succes!
Ha! Era cat pe ce sa spun ca n-am tasta Print Screen, dar am una PrtSc pe care n-o vazusem pana acum! 🙂 Mai descopera omu’ una, alta. Merci, Marius!