… despre trandafiri si unghii

07oct.13

Motto: „What makes the desert beautiful is that somewhere it hides a well.”

… St Exupery, in Citadela, are un personaj – Geometrul.  [Nota: Pentru necunoscatori – St Exupery e autorul meu preferat si omul pe care-l invidiez cu toata sinceritatea, din mai multe motive.] Ei bine, omul asta, cu toata logica lui rigida, isi tunde in fiecare dimineata trandafirii.

Da.

Imagine

Geometrul isi tunde trandafirii si se bucura. Va dati seama? Nu va dati – spuneti drept. Nu vedeti nimic extraordinar in asta. Si nu vedeti pentru ca dumneavoastra – in fine marea majoritate – va tundeti, in fiece zi lasata de la Dumnezeu, trandafirii, chiar daca nu stiti. Cum zicea Platon, nu mai auzim muzica sferelor pentru ca o auzim tot timpul. Sau, daca vreti un exemplu mai mundan. aia de stau pe langa cascada Niagara (sau o cale ferata), nu mai aud zgomotul asurzitor al cascadei sau al trenurilor. Pentru dumneavoastra a nu-ti tunde trandafirii ar fi un soc. Ca vi-i tundeti tot timpul.

Imagine

Pentru dumneavoastra e un reflex, un gest instinctiv printre atatea altele. Pentru geometru, nu. Cand geometrul isi tunde trandafirii stie foarte bine ce face – un efort spre normalitate. El, care traieste cu teoreme si formule, are nevoie de trandafirii din gradina. Are nevoie de gradina, Are nevoie de pamantul reavan, mirosind dupa ploaie.

Imagine

Eu nu-s geometru. Dar pe mine m-a invatat Ancutza sa fac snitzele – si mi le fac duminica. Bat oul. pun pezmetul, fac snitzelul. Nu vor fi fiind ele vieneze. dar nici nu-s mai rele decat alea din Viena (le-am incercat anul trecut, merci Alinutza).

Eu n-am trandafiri, aici, sa-i tund. Dar am unghii. Si mi le tai o data pe saptamana.

Nu radeti, ca nu e de ras. Dupa ce stai singur cu anii, invartindu-te intr-un studiou de cativa metri patrati, daca ajungi sa te barbieresti si sa-ti tai unghiile esti inca in zona normalitatii.

Se cheama ca inca iti mai tunzi trandafirii.

Ma aude cineva?

PSNo single event can awaken within us a stranger totally unknown to us. To live is to be slowly born. It would be a bit too easy if we could go about borrowing ready-made souls.”One Response to “… despre trandafiri si unghii”

 1. 1 Violeta Pirvu

  Da, desigur. Daca vreti sa fiti auzit 🙂

  Stau aproape de o gara mica. S-a-ntamplat sa-mi placa tocmai acolo. Un orasel nemtesc mic si pitoresc , cu strazi inguste si ingramadite , iar gara , asisderea . Dupa vreo luna n-am mai auzit trenul. Ma mai suparam doar pe bariera vesnic coborata. Asa ca teoria e cat se poate de corecta. Un stimul prelungit isi inhiba proprii receptori .Feed-back negativ.
  Atunci, cat de singur esti , de fapt, cand incetezi sa mai percepi prezentele din apropierea ta ?
  As spune ca singuratatea autoimpusa, nu e , de fapt , singuratate. Si nici anormala nu e. Te retragi undeva, din nevoia profunda doar de tine insuti , de drag de ganduri , de intelesuri si atunci …se-ntampla. Ceva te sustine, te izoleaza. Propriul creier. Asa e construit. Servant ( e drept , nu si pentru ignoranti ). Sa plonjezi in golul unui gand nesfarsit necesita antrenament, sinapse…instructie mentala. Concentrarea pe un proces anume inhiba activitatea altor centri cerebrali, care ar putea receptiona impulsuri perturbatoare .

  „Poftiti in vagoane”…rasuna pierdut. Tacere. Master gandeste.

  „La inceput”… a fost. Asa se spune, asa ni s-a transmis ( ma rog , una e sa auzi ceva si alta e sa redai corect in cuvinte). Sa tot fi fost, peste tot si toate, impunator, pregnant, sonor . Il vor fi auzit, cu siguranta, pe timpul acela proaspat nascut . Universul tot trebuie sa fi fost un sunet magnific . Astazi pare mut.
  Atat ne vom fi invatat de mult cu el? Cu Sunetul ? Sa fi fost tot timpul aici ?

  Uneori poate ca trebuie sa surzim cu adevarat o vreme , nu doar aparent, ca sa putem auzi din nou. Si sa ne bucuram de sunet . Feed-back 🙂 Receptorii astia…
  Si cu iubirea e la fel. Te-departezi , te-apropii , dar pastrezi centrul . Asa e in lumea asta. Fericirea e o telenovela . Trebuie pauza intre episoade. Asta-i tot farmecul . Aici. Pe lumea asta sunt receptori . Le sar sigurantele cand ti-e mai drag 🙂

  Numai sa te fereasca …Sunetul , sa nu ramana cu adevarat nimeni in jurul tau. Aceasta e adevarata singuratate. E singuratatea lui Isus pe cruce. Singur si Surd. O vreme, doar.

  Ma auziti? Normal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: