…nu moare ea, lumea, in 2012!

08apr.11

…si va spun si de ce, nu va mai tin cu sufletul la gura :). In Geneza, 18, cand Doamne-Doamne il anunta pe Avraam (pana nu demult, Avram) ca planuieste sa distruga Sodoma si Gomora, Avraam incepe o celebra negociere. „Doamne„, zice el, „dar daca gaseti 50 de drepti in oras, ii vei distruge si pe acestia?” Dumnezeu, binevoitor, ii raspunde: „Nu, daca voi gasi 50 de drepti voi cruta orasul?” Avraam, insa, nu se lasa: „Dar daca sunt doar 25?” „Si daca sunt 25„. Avraam intinde coarda: „Dar, Doamne, daca sunt numai zece?[Nota: Inutil sa precizez, dialogul e reprodus, simplificat si anecdotic, din memorie. Pentru textul original, Biblia va sta la dispozitie cu varianta neprescurtata.] Doamne-Doamne concede si de aceasta data. Dar nu s-au gasit zece. S-a gasit doar unul – Lot. Restul povestii se cunoaste.
Ei bine, saptamana trecuta am fost la Midwest Political Science Association Annual Conference (MPSA) si, printre altele, am asistat si la o intalnire pe marginea cartii lui Devin StaufferThe Unity of Plato’s Gorgias – o carte, dupa cum ii spune si titlul, aparuta in 2006/7 care ambitia de a gasi „cheia” intregului dialog platonician, nu doar a unor fragmente din el. La masa, autorul si patru „critici”, printre care si Michael Zuckert. Sala, plina ochi pentru o asemenea conferinta la care au loc cateva sute de prezentari in acelasi hotel, la aceeasi ora (adicatelea, vreo 40 de oameni).

Intalnirea era programata pentru o ora si jumatate. A durat doua si s-a prelungit in discutii informale pana cand participantii au fost dati afara din sala de catre organizatori. A fost o desfatare a spiritului. Oamenii aia erau nu doar experti in Platon (si nu vorbesc aici doar despre dialogul Gorgias). Erau experti si in Gorgias, personajul istoric (habar n-aveam ca se pastrasera niste texte si de la el). Erau experti in intreaga perioada si nu numai. Faceau conexiuni care te lasau cu gura cascata si, dupa fiecare interventie, te gaseai in postura rabinului : „Mai, asta are dreptate„. Dupa care scuturai singur din cap si-ti spuneai „dar nu pot sa aiba toti dreptate„. Dar o luai de la capat.

Era excitant, ca si cum ai fi facut dragoste. Si, intr-un fel, asta si faceam.

Asa ca i-am spus lui Michael Zuckert la sfarsitul intalnirii: „Lumea asta nu va disparea cu una, cu doua. Apocalipsa nu va veni maine. Nu atat timp cat in lume mai exista treizeci, patruzeci de oameni care sa fie intr-atat de pasionati de Platon„. A zambit.

Am zambit si eu, cum zambesc si-acum, cand de-abia m-am intors de la o intalnire „cu baietii” la care am discutat Cartea a X-a din Legile lui Platon (v-am mai spus despre „cercul” nostru). Mai avem inca doua si-am dat-o gata. Nu ne foloseste la scoala, nu avem de gand sa scriem nimic pe tema asta (desi nu se stie niciodata), nu ne ajuta sa ne gasim un job.

Dar lumea nu va disparea in 2012.4 Responses to “…nu moare ea, lumea, in 2012!”

 1. Imi pare bine c-am ascultat povestea asta live 🙂

  Mersi de vizita, ca n-am mai apucat sa trimit email.

  Va astept cu Anca cu tot, la vara!

 2. 2 fumurescu

  @ anamaria – deal!

 3. 3 laura

  iar vă înţelegeţi pe la spatele meu??? treabă-i asta?? 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: