…regasit ideea! Cui sa-i dau recompensa?
…titlul nu e intamplator impartit in doua: „regasit ideea” e partea buna vestii! Deci, se poate! Nu disperati daca vreodata va veti (re)afla in aceasta situatie. A pribegit ideea cine stie pe unde pentru vreo doua saptamani, dar in cele din urma a obosit (sau a apucat-o dorul?:) si s-a intors „la cuib” (ca „acasa” nu indraznesc sa spun:).
„Cui sa-i dau recompensa?” e partea mai putin buna – ca sa nu zic proasta de-a dreptul. Pe de o parte, pentru ca nu stiu in ce ar putea consta aceasta recompensa in afara unor multumiri (hai, si-o bere!:). Si cum as putea sti in ce ar trebui sa constate recompensa daca nu stiu persoana in cauza? Doar recompensa si multumirile ar trebui ajustate in functie de destinatar, nu?
Am spus ca nu stiu persoana. Gresit. Le stiu pe toate. Ma aflu in situatia rabinului: toata lumea a avut dreptate – pana si eu!:) Ca sa recapitulam, ati spus asa: (a) daca e sa vina, vine – important ea „sa vrei sa nu vrei” – am vrut sa nu vreau (sau. cinstit sa fiu, cred ca am scapat de obsesie luat cu altele:) – a venit; (b) daca te pui in contextul in care ai fost cand ti-a venit ideea, se intoarce – m-am pus, din greseala, ce-i drept, dar s-a intors; (c) ati zi ca si daca revine, s-ar putea sa n-o mai recunosc – era cat pe ce; in fine (d) am zis ca e ceva legat de reprezentarea pe continent – si-a fost!
Citeam astazi un paper – buuun! – pe care trebuie sa-l discut saptamana viitoare la Chicago, unul despre Rousseau si reprezentare (+ Carl Schmitt, Bonie Honig si Althuser), cand „bam!” – iaca ideea, proaspata si spasita, precum fiul ratacitor! De ce n-o regasisem? Pentru ca era vorba NU despre reprezentare la modul direct, ci piezis, prin existenta celor doua fora, forum internum si cel externum (o gaselnita care mi se pare de zile mari, in completare la cea despre compromis si reprezentarea descendenta versus ascendenta – nu intram in detalii „tehnice” deocamdata ca nu e cazul). Ideea celor doua forumuri o aveam – o si scrisesem – ceea ce am realizat atunci a fost faptul ca si inainte si dupa formalizarea ei in secolul al XII-lea de catre Biserica Catolica aceasta distinctie se regaseste de la Aristotel la Rousseau sau chiar Marx (sub alte infatisari, desigur). Si, daca mai sap, sunt convins c-o gasesc mai peste tot – inclusiv la Sfintii Parinti, inclusiv in Biblie!
Sper ca n-am luat-o pe aratura:) Da’ prezinta cam toate caracteristicile unei idei marete: e atat de simpla si se potriveste ca o cheie pentru „descuierea” atator aparente paradoxuri, incat cred ca e chiar buna!
(Detalii intr-un numar viitor:)
PS Sa nu uit sa va spun cum e cu ‘presenter’, ‘discussant’ si ‘chair’ la conferintele astea – si cum se pot face carute de bani cantand la coarda orgoliului academic. Culmea e ca, in multe cazuri (vezi exemplul de mai sus) asemenea „manareli” chiar au efecte academice „conform asteptarilor”!!!
Filed under: Uncategorized | 8 Comments
Bravo! Recompensa dă-i-o Gînditorului. Sub forma recunoştinţei.
felicitari pentru regasire. Cred ca momentul ofera un plus de incredere in fortele proprii. E foarte placut sa afli ca unele lucruri nu ti se intampla pur si simplu ci vin datorita efortului sistematic depus inainte.
Sa ne spui si noua un exemplu de paradox care se rezolva. Eu, unul, sunt curios. Si acuma, ca tot veni vorba, ai descoperit-o, dar ce faci cu ea?
@delaepi
Pe cuvant daca stiu de ce statuii aleia i se spune ‘ganditorul’ si nu ‘visatorul’. Cre’ ca e o forma de escamotare a constiintei colective, pe cuvant!
O fi veche ideea, dar numarul persoanelor la care se intampla ceva si in forul interior a ramas neglijabil de-a lungul timpului !
bravos ! halal sa-ti fie ! … asta ca sa ma pastrez in tonul si limbajul „fandacsiei” .
acum ai grija sa-ti fie cu folos ! suna promitator … eu una astept detalii, m-ai facut curioasa…
detallile sa fie recompensa noastra ca nu te-am lasat sa te framanti singur 🙂
@ alex rauta – cred ca delapicentru NU se referea la statuia Ganditorului!:)
@ all – multzam: da, ar trebui sa va dau si detaliile, cristina are dreptate:). Ma tot gandesc insa cum sa le formulez si scurt si suficient de limpede – ca nu se prea preteaza la blog… O voi face, insa, cumva, candva…
uite, m-am gandit sa te provoc: exista cateva distinctii celebre facute de inaintasi, in incercarea de a discuta firea umana: Kant e cu homo noumenon/homo phenomenon, scoala de la Frankfurt m-a innebunit cu subiect/obiect dar si Adorno, in particular, cu Iluminism/mit; daca-mi amintesc bine de la Calinescu, Bernard de Chartres e primul care a sesizat relatia complicata dintre antici si moderni, pe care noi o simplificam la progres; daca am inteles bine, Marx (urmat de Lukacs) distingeau intre constiinta atribuita si cea autentica, Heller, pot sa-ti zic, vorbeste de dubla ‘incadrare’ a omului tehnologica si istorica (dar tot in sens de constiinta).
Eh, unde te plasezi tu cu fora tale interior si exterior?
uite, abia acum descoperii ultimul mesaj de la postarea precedenta. Am crezut ca ai abandonat subiectul. Da, sigur, mi-ar face mare placere sa pot sa-l intreb pe Tismaneanu chestia cu modernitatea liberala sub totalitarism. Cum propui sa procedam? Iti scriu un e-mail si-i dai fwd?