… dacă lui Putin nu i-a plăcut cartea…
…ar fi spus profesorul meu de Biofizică pe cînd eram tînăr student la Medicină, la Cluj. Nu știu cum mai stau lucrurile acum, dar pe vremea mea, pentru studenții mediciniști clujeni, trei materii erau spaima: Anatomia, Morfopatologia și… Biofizica. La astea se cădea pe capete, așa că fiecare se pregătea cum putea mai bine: se băteau mătănii, se evitau scările, se scuipa peste umăr de trei ori ș.a.m.d. Și-atunci, pe vremea comunismului (!), profesorul de Biofizică a spus unui întreg amfiteatru următorul banc: Un avion american de ultimă generație se prăbușește, accidental, în Rusia. Pilotul, Tom, scapă cu viață, dar e luat prizonier. Cum avionul era un prototip, rușii îl iau imediat la interogatoriu: Care e portanța avionului? Care e cadența de tragere a mitralierelor de la bord? Care e viteza maximă? Pînă la ce altitudine poate zbura? La fiecare întrebare, Tom răspunde cu „Nu știu”, așa că e torturat în fel și chip. Degeaba. Rușii nu pot scoate nimic de la el. În cele din urmă, are loc un schimb de prizonieri, iar Tom e trimis acasă tumefiat, fără dinți și fără unghii. Colegii aviatori sînt oripilați de cruzimea rușilor și-l întreabă ce sfaturi le poate da pentru cazul în care s-ar trezi în aceeași situație. Tom le răspunde: „Măi băieți, puneți mîna și învățați cartea tehnică a avionului, că dacă vă prind rușii că n-o știți, vă rup în bătaie!”.
Bănuiesc că Putin nu știa bancul sau, dacă-l știa, credea că se aplică doar de la ruși la americani, nu și invers. Ei bine, s-a înșelat. Amarnic. Aici nu e vorba despre ruși sau despre americani. Viața te pedepsește dacă nu cunoști „cartea tehnică a avionului”, ceea ce, în cazul politicienilor, democrați sau nu, constă în cîteva texte de bază ale filosofiei politice. (Ajuns pînă aici cu lectura acestui text, cititorului îi este îngăduit să zîmbească nițel sau chiar să rîdă cu gura pînă la urechi, dacă așa poftește, după care este rugat să redevină serios.) Dacă nu mă credeți, amintiți-vă de Ceaușescu, cel pe care l-am împușcat, creștinește, de Crăciun. De ce un dictator care-a controlat milioane de români pentru atîția amar de ani și-a pierdut puterea în cinci minute? Vă mai amintiți? Pentru că scenariul în care Ceaușescu ar putea fi huiduit de către mulțime în timpul unei transmisii în direct nu a fost luat niciodată în considerare. Și-atunci, cînd au izbucnit huiduielile la București, o țară întreagă a putut vedea pe chipul dictatorului frica. Iar cînd transmisia a fost întreruptă, tot de frică, românii au ieșit în stradă cu milioanele. De ce? Pentru că, după cum spunea englezul Thomas Hobbes pe la 1651 toamna, în politică și nu numai, reputația de putere e puterea. Cîtă vreme lumea crede că ai putere, o ai. Cînd lumea încetează, dintr-un motiv sau altul, să creadă că o mai ai, n-o mai ai! Simplu ca bună ziua, dar Ceaușescu nu îl citise pe Hobbes.
Sînt sigur că nici Putin nu l-a citit pe predecesorul lui Hobbes, italianul Niccolò Machiavelli. Dacă ar fi făcut-o, sau dacă Principele ar fi manual obligatoriu pentru orice dictator „respectabil”, rusul ar fi știut pe dinafară lecția de bază din cartea lui Machiavelli: oamenii îți iartă orice cîtă vreme ai succes, dar sînt gata să se transforme dintr-o turmă de oi într-o haită de lupi de-ndată ce miros ezitarea, frica, eșecul. Dacă scopul scuză mijloacele, a-ți rata scopul reprezintă păcatul capital. Se cheamă că n-ai știut să-ți apreciezi bine șansele, fie pentru că ți-ai subapreciat adversarul (sau adversarii), ți-ai supraapreciat puterile sau n-ai cîntărit bine conjunctura. Nu mai contează. Ai pierdut. Dar dictatorii de aia sînt dictatori – pentru că nu le place cartea.
Iată de ce Putin, omul care și-a construit cariera pas cu pas, în timp, ca pe o catedrală a răului, calculat, cu sînge rece și fără remușcături ale duhului lăuntric, cum ar fi zis James Joyce, a greșit tocmai la sfîrșit. A greșit la fel de grandios precum a construit, atîta doar că nici Putin nu e Zorba Grecul, să poată aprecia o prăbușire magnifică, și nici Rusia nu e o insuliță din Grecia. A sperat că va rămîne în istorie ca omul care i-a redat Rusiei „măreția țaristă” și-a reușit s-o distrugă. Rusia nu va mai conta pe scena internațională decît ca un actor de mîna a doua sau a treia. A sperat că va distruge naționalismul ucrainean și-a izbutit să-l justifice și să-l întărească. A nădăjduit că va ocupa Ucraina în cîteva zile și s-a împotmolit în realitatea pe care subalternii, din frică sau incompetență, nu mai contează, nu i-au oferit-o. A crezut că va profita de o Uniune Europeană șubredă și-a reușit s-o refacă, cu tot cu Marea Britanie. A fost convins că-i va convinge pe chinezi că Rusia joacă în continuare în prima ligă, iar chinezii îl mîngîie acum, cu blîndețe, pe creștet, cum faci cu un copil neastîmpărat care sparge geamurile vecinilor. N-a revigorat doar Alianța Nord-Atlantică, dar a reunificat o Americă pînă acum cîteva săptămîni polarizată, i-a prins pe trumpiști cu pantalonii în vine și pe cei grăbiți să cînte prohodul democrațiilor liberale și al capitalismului cu degetul în nas.
Joe Biden spunea că Putin „a pierdut” indiferent de ce se mai întîmplă. În românește sună și mai bine – „A înfrînt!”. A înfrînt pe toată linia și nici o victorie „de etapă” în Ucraina nu-l mai poate ajuta, nici ocuparea Kievului, nici anihilarea lui Zelinski, nimic. Dacă l-ar fi citit pe Machiavelli, ar fi știut că răul trebuie făcut dintr-o dată, precum ți-ai smulge un fir de păr din nas, pentru că altminteri vei fi nevoit să trăiești pe vecie cu un pumnal însîngerat în mînă. Ar fi știut să nu-și aleagă sfătuitori dintre lingăi, că ăștia te trag în prăpastie. Ar fi știut ce știau românii – că nu te lupți cu doi adversari mari în același timp (nici Hitler nu-l citise pe Machiavelli). Ar fi știut că frica se poate transforma în ură. Pentru că ura, ca și iubirea, nu pot fi controlate. Ce mai tura-vura, ar fi știut să-și aprecieze și forțele, și inamicii, și conjunctura. A înfrînt pe toată linia – și-o știe și el, chit că nu vrea s-o recunoască. De-acum nu i-a mai rămas decît să se autoiluzioneze.
Din nefericire, între timp vor mai muri oameni și alte cîteva miliarde vor suferi mai mult sau mai puțin. Un singur lucru, însă, e sigur – sfîrșitul. E scris în cartea tehnică a avionului.
NOTA: Textul a aparut si in Dilema Veche – http://www.dilemaveche.ro
Filed under: Uncategorized | 6 Comments
Buna ziua, articolul d-voastră mi-a readus in memorie Prof. De biofizica din facultate(București, 1965!) era foarte slab pregătit si singurul lucru ce mi-a rămas despre el era ceva cu” pompa de soudiu si potasiu)De-altfel nici acum după atâția ani nu știu cu ce se ocupa catedra de biofizica. Am citit cu atenție articolul. Eu nu credeam ca ptru romani va exista 1989 si totuși…Cred ca rușii mai au ceva de așteptat, din păcate.
Domnule Fumurescu,
Prima victima a oricarui razboi este adevarul.
Va suna familiar? Sunt sigur ca puteti cita autorul dar de asemenea imi este teama ca nu asimilati acest concept.
Stii dumneata din ce-i facuta lumea oamenilor? Din vorbe si fapte.
Cu vorbele ne-ai cumparat/vandut, „one silver at a time”.
Cu faptele, ei bine, acolo esti dumneata deficitar.
Realitatea este ca presedintele Ucrainei si-a sacrificat propriul popor intr-o lupta inegala pentru faptul ca urmeaza ordine de la Washington si-si urmareste propriul interes.
Culturile autentice, domnule Fumurescu, sunt pragmatice, fac ce este bine pentru supravietuirea comunitatii, nu lupta pentru ideologii care favorizeaza elitele si sacrifica masele. The other way around, Iphigenia si Isaac domnule Fumurescu.
Geografia a localizat Ucraina langa Rusia. Nu mai vorbim de „right or wrong”, termeni interpretabili in functie de imprejurari, discutam despre ce este viabil, despre supravietuirea unei entitati culturale.
Acum, in cercurile intelectuale propagandiste in care va scaldati sigur ca da bine sa faceti glume despre Putin. Stiti care-i problema? Aici, la noi, astia care citim printre randuri, nu sunteti decat un „presstitute”, o alta femeie usoara in slujba puterii. Glume si bancuri cand milioane de oameni sunt stramutati?
Acum o saptamana am urmarit emisiunea unui analist politic britanic care fiind critic la adresa politicii lui Zelensky, deplangea faptul ca „floarea tineretii ucrainiene” a devenit carne de tun pentru ideologia americano/europeano/ucrainiana. Floarea tineretii, domnule Fumurescu, tinerii din trupurile carora vor creste flori. De ce?
Well, pentru ca europenii sa cumpere gaz de trei ori mai scump si pentru ca fiecare tara NATO sa aloce 2% din GDP pentru achizitionarea de armament din US. Oh, sorry, am uitat sa spun, pentru ca fondul meu de pensii, care investeste masiv in actiuni sa aiba profit rezonabil. Si, pentru ca asa cum un amic mi-a spus acum o saptamana: Ma doare-n cur in capul cui cad bombele atata timp cat actiunile mele la bursa cresc!
Domnule Fumurescu, stii cati americani si canadieni gandesc asa?
Sigur ca stii dar vrei sa ne vinzi glume despre Putin.
Cam asta-i, fiecare om merge la culcare cu propria constiinta.
Domnule Fumurescu, toti suntem curve dar uneori, cand ni se face greata, avem optiunea de a sta dracului acasa.
Domnule Man –
Mai scrieti-mi dupa ce va lamuriti singur daca sunteti in favoarea „pragmatismului culturilor autentice”, pentru care „right or wrong” sunt termeni interpretabili, sau in favoarea constiintelor care suspina din motive idealiste si-atunci cand va simtiti curva aveti optiunea de-a „sta dracului acasa”. La propriu. Ca m-ati confuzat. Dia-bolus, nu sim-bolus.
Domnule Fumurescu,
Din nou am sa va raspund, clujean fiind, ca sa evitati pe viitor afirmatii hazardate.
Ati spus:
„Nu știu cum mai stau lucrurile acum, dar pe vremea mea, pentru studenții mediciniști clujeni, trei materii erau spaima: Anatomia, Morfopatologia și… Biofizica.”
Domnule Fumurescu,
Va spun eu cum era in Cluj, anii 60.
Viata, in orice forma, face referinta la repere. Fata de spaimele dumneavoastra: Anatomia, Morfopatologia si Biofizica am sa va relatez evenimente reale din anii 60, atunci cand domnul profesor Ioan Goia
era la Facultatea de Medicina din Cluj. Sigur, nu stii cum este sa fii clujean, tu esti cu „escu”.
Student la medicina fiind, daca te plimbai prin centru, pe „floster”, aveai sansa ca lumea sa te recunoasca, arate cu degetul si sa spuna: Uite, ala a luat 7 la Goia.
8 era pentru genii, 9 pentru profesor, 10 pentru natura/Dumnezeu.
Asa merg lucrurile, domnule Fumurescu, vorba lui Kurt Vonnegut.
Usor cu drama anilor 90 din facultatea de medicina, ca toti aplica protocoale dictate de companii farmaceutice si fac un ban pe spatele ultimei comoditati mondiale, omul.
Cum am spus intr-un mesaj anterior, avem optiunea de a sta dracului acasa si a tacea dracului din gura.
Am auzit odata o vorba spusa de o femeie din Canada:
„Never miss a chance to shut up”.
Adica, „nu rata orice sansa de a tacea dracului din gura”.
Domnule Fumurescu, daca nu spui adevarul, macar taci dracului din gura.
Presstitute.
… nu ma mai caznesc. Toate cele bune vi le doresc. (Rimeaza!, ca nu degeaba romanul s-a nascut poet – fie el chiar so moldovean, precum Eminescu :))
Domnule Fumurescu,
Imi cer iertare pentru tonul si judecatile din anumite portiuni ale mesajelor mele. Cu toate ca ele sunt la fel de vii in mine ca si atunci cand le-am scris, imi dau seama acum ca un „blog” public nu este locul unde asemenea pareri isi au locul, in special cand sunt tintite la persoana, asta se face in spatiu privat.
V-am vizitat blogul, dupa o pauza de aproape 2? ani, sperand ca am sa fiu validat in opiniile mele, am cazut in capcana nevoii de a apartine.
I hope you’ll do well, take it easy!