… citeste si da mai departe!

15mai21

… pentru tinerii care n-au prins filmele din perioada comunista, expresia „Citeste si da mai departe!„‘ parea sa fie o regula la toate manifestele tipariti de catre obiditii comunisti in ilegalitate.

Sa fim, insa, obiectivi: „Citeste si da mai departe!” nu e catusi de putin un indemn rau. Dar totul depinde de ce anume citesti, cum dai mai departe, si cui. Iar cu asta incepem sa ne apropiem de miezul postarii, care consta in ceremonia de obtinere a doctoratului.

Ceremonia a inceput in asa-numitul Ev Mediu Intunecat – atunci cand au aparut primele universitati, oamenii vorbeau fluent vreo trei limbi si latina:), si cantau „Gaudeamus igitur” (pare-se ca dateza de prin secolul al XIII-lea).

Stiti de ce doctoratul se mai numeste PhD, adicatelea Doctor in Filosofie, si daca il faci in, sa zicem Geologie? Pentru ca tot in Evul Mediu Intunecat nu puteai gradua in niciuna dintre celelalte discipline (Drept, Teologie si Medicina) daca nu graduai mai intai in Filosofie. Ce-am fost si ce-am ajuns!

Oricum, ceremonia s-a pastrat in SUA, unde mai intai se defileaza cu steagurile fiecarui Colegiu, dupa care viitorii doctori sunt „hooded” de catre indrumatorii doctoratului. Mai exact, li se pune peste cap o „gluga” („hood”) cu culorile Universitatii. La randu-le, indrumatorii trebuie sa poarte costumul de la universitatea de la care au graduat, nu cea la care predau. E un fel de „binecuvantare”, de trecere a stafetei de la un cititor de carti la alt cititori de carti.

E o intreaga simbolistica, de la cele trei dungi de catifea de pe maneca, la ciucurasul purtat pe partea stanga dupa graduare (pe dreapta, inainte), la culoarea albastra de pe gluga, indiferent de celelalte culori (semn ca esti doctor in Filosofie, nu in Drept, Medicina, etc – ei au alte culori), forma tichiei, s.a.m.d.

Pare o ceremonie absurda in ziua de astazi, dar sa nu uitam ca ne hranim cu simboluri: steaguri, insigne, decoratii.

Anul acesta, am citit si am dat mai departe.No Responses Yet to “… citeste si da mai departe!”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: