… Houston strong!

03sept.17

… in ultimele zile, dupa uraganul Harvey, auzi expresia asta pe toate canalele media – de la televiziuni, la posturi de radio, si de la politiceni, la decani: „Don’t mess with Texas! Houston strong!” Dupa cum am mai scris aici, sunt, de buna seama sloganuri, povesti pe care ni le spunem unul celuilalt, dar ce altceva mai poti face in mijlocul unui dezastru? Razi sau o iei pe aratura! Povestile astea te-ajuta sa te tragi singur de cizme afara din mocirla, precum Baronul de Münchhausen. Cowboys au chiar o vorba: „Pull yourself up by your bootstraps!Harvey.10

Zilele acestea, am dat o mana de ajutor unui coleg de la scoala, a carui casa a fost inundata. Abia acum, vazand muntii de mobila, carpete, electronice, parchet si-mai-stiu-e-ce aliniate de-o parte si de alta a strazilor cat vezi cu ochii, realizezi amploarea catastrofei. Unele cartiere sunt complet distruse. In altele, inundatiile au „functionat” cu precizia de bisturiu de care, credeam pana mai ieri, doar tornadele sunt in stare: pe aceeasi strada, langa aceleasi parauri, unele case au fost inundate, altele, cativa metri mai incolo, nu. O diferenta in elevatie de doar cativa centimetri, pe care altminteri n-o vezi cu ochiul liber, poate face diferenta dintre un dezastru si o usoara incovenienta. Vorba ceea: „Daca nasul Cleopatrei era ceva mai scurt …”

Harvey.11

Complicatiile, insa, nu se opresc aici. Din cauza cererii imense, sunt greu de gasit camioane sau camionete capabile sa mute de colo pana colo mobila ce-a mai putut fi salvata, spatiile de depozitare sunt si ele ocupate, sub lumina de miere de dupa uraganul Harvey, se desfasoara in tacere, pe telefon, o batalie crancena pe un numar limitat de resurse. Mai mult: unele gradinite sa scoli au fost si ele inundate, si ce faci cu aia micii, daca amndoi parintii lucreaza si n-ai unde-i trimite in timpul zilei?

Harvey.12

Si totusi: in ciuda tuturor acestora, lumea inca mai gaseste puterea de-a zambi, oamenii sar sa se ajute cu ce pot. Colegul meu a aruncat, practic, vreo 8/10 din tot ce era in casa. Si, la fel ca el, au procedat toti vecinii. Strada era plina, de o parte si de alta, cu munti de amintiri bune de-acum de aruncat la gunoi. Si el, si sotia, insa, mai aveau timp de cate o gluma, la rastimpuri.

Could have been worse.„/Putea fi mai rau.

Asa e. Un dezastru de felul asta fie te distruge, fie te face mai intelept.

Houston strong!One Response to “… Houston strong!”

  1. Mi-a placut mult acest articol. Scurt dar la obiect. Houston e parte din mine, dupa ce am petrecut 15 ani acolo…si inca am casa acolo. Oamenii din Houston sunt speciali.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: