… o lanterna galbena

28dec.13

… ca poate unii va mai amintiti peripetiile mele cu ayahuasca de pe Amazon. Am avut experienta dupa intoarcerea din jungla – cica asa trebuia – si a inceput cum nu se poate mai prost, cu un saman care nu-mi inspira nici o incredere. Nu intru in detalii, ca le-am tot spus si nu e asta scopul postarii de-acum,

Scopul postarii de-acum nu e experienta cu ayahuasca – asta a fost si-a fost. Scopul postarii de-acum e o experienta care a fost si este. Scopul postarii de fata e o lanterna galbena.

Poate am mai spus asta, poate ma repet. Nu ma intereseaza. Sunt egoist. Pentru mine scriu.

Cand am inceput sa „calatoresc” cu ayahuasca, a venit momentul in care am realizat ca, daca ma las dus, nu ma voi mai putea intoarce, E greu de explicat sentimentul asta – ca asta era, sentiment, nu gand: daca ma las acum dus nu ma voi mai putea intoarce. Era ispititor, ca era dincolo de frumos. Era sublim. Era, dupa cum am zis, sa mor la propriu de atata fericire.

Aveam insa lanterna galbena care se vede in poza. Ca omu’ prevazator, m-am gandit ca o lanterna, pe langa castronasul albastru pentru vomitat, n-are cum sa strice. Nu eram chiar in jungla-jungla, da’ era, totusi, o jungla si experimentam un drog in crucea noptii. O lanterna la indemna n-avea sa strice. Si n-a – dar nu cum m-as fi asteptat. N-am aprins-o niciodata. M-am agatat insa de ea. Am folosit-o ca ancora.

Image

Poate nu voi afla niciodata ce s-ar fi intamplat daca n-o aveam. Poate voi.

Oricum, sunt convins ca fara lanterna aia galbena nu ma mai intorceam de pe unde haladuiam. M-am agatat de ea, am strans-o tare in maini, am incercat sa spun rugaciunea inimii. Cel mai tare, insa, m-a ajutat lanterna, ca rugaciunea presupunea un grad de constienta pe care tocmai il pierdusem. Asadar, lanterna, nu rugaciunea a fost ancora mea in realitatea asta, in vreme ce ma tarau altele care incotro. Nciodata expresia „te agati ca inecatul de-un pai” nu mi s-a parut mai potrivita. Atata doar ca, precum in bancurile de la Radio Erevan, nu era pai, ci lanterna, si nu ma inecam, ci ma desprindeam (nu era zbor, era desprindere de lume).

N-o mai lungesc, ati prins, nadajduiesc, ideea. Consistenta lanternei imi aducea aminte de consistenta lumii. Iar consistenta, in astfel de momente, e mai racoritoare, mai odihnitoare decat orice experienta extatica.

Nu ma-ntelegeti gresit: extazul e si el bun la casa omului – daca ramane ca atare, adicatelea, extaz. Ca sa zic asa, nu poti trai toata viata in 21 decembrie 1989.

Asadar, inapoi la oile noastre. Inapoi la viata de zi cu zi, aia in care nu esti pe cale sa chiar mori de fericire decat in fotografii. Ai si-acolo nevoie de o lanterna galbena. Sau, daca preferati varianta Jung, sa stii ca locuiesti pe Hildenstrasse, la numarul 58 (adresa e fictiva), ca sa n-o iei cu totului tot pe aratura.

Uite secretul lui Polichinelle: sa mergi pe trotuar cum ai merge pe aratura si pe aratura, cum ai merge pe trotuar. Abia atunci dai trotuarului ce-i al trotuarului si araturii ce-i al araturii.

Image

Un pom de Craciun. Colinde, Traditie (vine de la „traditio”, a te preda, a te lasa dus, dupa cum religie vine de la „religare”, a te lasa legat) Asta e, sunt norocos. Nu „respect” traditiile – asta ar presupune, aparent paradoxal, ca nu le respect. Ca le tratez cu o obiectva deferenta, aidoma unor obiecte de muzeu in care te plictisesti, da; e de bon-ton sa intri. Le traiesc. Le simt cum simteam lanterna galbena cand ma invarteam pe nu-stiu-nici-eu-unde. Nu pentru ca trebuie, ci pentru ca-mi vine.

Si nu-mi vine pentru ca sunt destept sau bun, ci din reflex, cum mi-a venit cu lanterna.

Da, sunt egoist. Si norocos. Si recunoscator. Am o lanterna galbena in garaj 🙂2 Responses to “… o lanterna galbena”

  1. LA MULTI ANI!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: